Söndag hos Mama Lema och hennes barn

Alla fyra har tillbringat ett par timmar på barnhemmet , visat runt , presenterat båda grabbarna o sen kom ca 25 av barnen in ! Ihopsamlade av Mama Lema på 0- tid  så bjöd man på spontan underhållning. Barnen  dansade och sjöng under ledning av Mama lema och Dada Dee. Underbart var det och filmades av Björn. Full fart var det hela tiden och både Olle och Björn  hade knäna fulla med barn.Lunch bjöds vi på innan vi lämnade KCJF alldeles överväldigade. Barnen sprider stor glädje omkring sej ! ! !

Ingen papperslös man

Igår hämtade vi Björn(Susannes man) och Olle ( Anns son) på flygplatsen .Det blev stort kram - och -pusskalas efter att tullen klarats av. Tur att vi hade ordnat en stor taxibil för gott om bagage hade de med sig. Återkommer till innehållet senare. Björn som är en regelbunden bloggläsare och bloggkommentarskrivare har tagit fasta på vissa kulturproblem och kommer att befria hustrun från träningen med " vattenkastningen " denna vecka. Björn hade nämnligen med sig 3 rullar toapapper !! Susanne kommer att ligga bra till hos Mama K ( vår hyresvärd) efter minima förbrukningen av toapapper , trots en viss regelbundenhet!

Sjukhus - och skolbesök

 Dada Dee är mammas "egna" dotter. Hon studerar samhällsutveckling, 6 år, vid ett universitet i södra Tanzania. Nästa studieperiod börjar i november. Fram tills dess bor hon tillsammans med sin "storfamilj" och bidrar med sin arbetskraft sju dagar i veckan, dygnet runt nästan. Ingen semester där inte . 

    En dag fick vi möjlighet att följa med Dada Dee till sjukhuset i Morshi, Mawenzi regional hospital. En pojke skulle till tandläkaren på återbesök efter att ha dragit ut en tand pga infektion. 6-årig flicka skulle HIV-testas . Hennes mamma dog i HIV. Flickan har varit ofta sjuk och är tunn och glåmig. Trevlig doktor utförde snabbtest . En droppe blod på en testremsa, som jag fick läsa av efter några minuter. Testet var dessbättre negativt. Doktorn skrev även in resultatet i våra medhavda journaler . Allt för att hjälpa Mama Lema att samla främst hälso-och sjukvårdsinfo runt barnet på ett ställe. Bild nr 1 visar sjuksköterskeexp. På skylten står  Office da mwuguzi.

    Vi har träffat syster Mariki på Machame hospital (ligger inbäddat i bananodlingar på Kilimanjaros sluttning). Mariki är distriktsköterska och utför bl a hälsoundersökningar ute på skolor. I hälsokontr. ingår längd, vikt, syn, hörsel, Hb och förekomst av maskar/parasiter. Sjuksköterska och doktor åker ut till skolor och genomför detta. Idag skulle Mariki åka till en skola för att lämna tillbaka resultaten där. 1 g/v har hon tillgång till bil med chafför. Vi följde med. Åkte ca 30 min rakt ut på stäppen. Vägen var näst intill oframkomlig och bara åkturen var en upplevelse ! Varmt mottagande på skolan av barn och vuxna . Närmare 6oo hälsokort överlämnades till vice rektor. Bild nr 2. 

  Ann passar på att peka ut vårt land för nyfikna , glada barn. Det fanns nämligen en jättekarta på väggen utanför skolan  bild nr 3.  Samma åktur tillbaka och trevlig lunch som avslutning: Kuku chips på Mango inn.


    Gör försök att definiera träd, med hjälp av min fina bok. Kan detta vara (bild nr 4) en Date palm (phoenix redinata)?? Vad tror Ni?    

      

Internet- och toakultur

Vår trådlösa vodafonuppkoppling har strejkat i en vecka! Tanterna har nu åter varit på vodafonkontoret i Moshi. Vi vägrade att lämna lokalen utan en ny USB-kontakt. Så nu är vi på G igen!!

Om 9 dagar kommer Olle och Björn. Det ska bli sååå mysigt!

Toakulturen i Tanzania - se bild!

Här är det meningen att man skall fylla den lilla hinken med vatten från lilla kranen. Sen skall man kasta vattnet på sig istället för att använda toapapper. Knepigt.... men nu måste vi träna eftersom Guesthouset verkar vilja ransonera pappret för oss.



Planerar nytt inlägg i helgen! Hoppas ni inte har det för kallt om rumpan!!!


Rapport från vardan

Vi är igång med våra hälsokontroller. Swahilin går bra med hjälp av ordbok , händer och fötter. Svårigheterna ligger i att ingen riktigt vet när barnen är födda och hur det ligger till med vaccinationer mm. Skriftliga material finns kanske, kanske inte... Vi har gått igenom 3 resväskor med papper idag. Vi hittade nog ett och annat, men...

Bifogar några kort från vårt "hem" Adress:  Happy Family Guesthouse, P.O. Box 311  Hai, Kilimanjaro region, Tanzania

Vi har nu bott här i 3 veckor. Rummen har dusch, handfat och toalett. Fläkten behövs och vi har myggnät i taket. Rummen är döpta efter städer i Tanzania och utanför finns ett bord med vaxduk och två stolar där vi umgås. Vi spelar skipbo o skrattar mm på kvällarna eftersom vi inte kan ränna ute i mörkret i byn. Tre steg utanför detta revir finns ett gemensamhetsutrymme där vi bl a äter frukost.

 

Het gröt och snorig pojke

Frågan kom om en brännskadad gosse och han var dessutom snorig. Pojken hade brännt sig på het gröt och vi kom till honom ganska lägligt.De hade lagt på honung.Vi fixade till en plastbunke med vatten och där fick han sitta med handen ngn timme. Det ser hur bra som helst ut idag.Där sparde Mama Lema ett sjukvårdsbesök. Snoriga småbarn har vi haft där sen vi kom. Särskilt en som hostat lite. Pigg som en pelikan, men alla tre pojkarna har varit inomhus sen vi kom. Nu går vi hälsopromenader med dem. Tyvärr var vi inte till hands då de blev oroliga för den snorigaste och åkte till läkaren och blev röntgad .Svar om 14 dagar. Han mår prima.

Åter hemma i Boma

Godmorgon ! Klockan är 7.30 och jag har krupit ut från myggnätet och sitter på sängkanten. Jag är jätte-lycklig över att vara  " hemma " igen efter arbetsresan till Dar. En dagsresa dit , en hel dag i staden och sedan en dagsresa hem. Staden imponerade inte på någon av oss. Influenser finns från olika hörn i världen. Araber, portugiser, tyskar, indier m. fl har under olika epoker satt sina spår . 3,9 inv. bor i Dar nu och är jämnte Doodama " huvudstad" eftersom regeringen finns här. Det är val här d. 31 okt. och det finns valaffischer överallt . Speciellt regeringspartiet CCM är framträdande. Valdeltagandet är inte så stort som i Sverige utan kanske endast 50 % , enl. vissa tillfrågade.
       Vi tyckte staden var rörig . Massor med folk o bilar. Traffic-jams i varenda korsning , kanske pga att det stod en polis mitt i smeten. Vi hade fått många varningar för överfall o. rån så man var hela tiden på sin vakt. El-problem i kvarteret där vi bodde gjorde det hela ändå mörkare. Inga sevärdheter att titta på. Vi hämtade våra grejer på ambassaden och åt en lunchbuffe på en lyxrestaurang  ( vi är nämligen inte bortskämda med god mat). Många gatuförsäljare som var " på....".  Som sagt var vi var glada när vi fick sätta oss på bussen hem igen.


Ann fyller många år..

Lägesrapport: Vi har fått ett rum i nya huset, som vi skurat från golv till tak. Där är nu vår hälsomottagning. Vi har packat upp förbandsmaterial och bladat journalpapper i plastmappar.

I morgon tar vi bussen till Dar-es-Salaam (8 tim) för att hämta vågen, mätstickan och en låda (med mera förbandsmaterial). Denna packning väntar på oss på svenska ambassaden. Tack Samer för hjälpen!

Nu till födelse dagen, se bilder nedan,  Ann storhandlar på marknaden. Med hjälp av erfarna kvinnor och hjälpsamma barn lagar vi sen maten över öppen eld. Många gäster på festen med dans, sång och mat. Overkligt! härligt!  Susannes födelsedagspresent gör Ann till Mama Ann hos tailorn. Som Ni förstår är vi på G och trivs med livet!!!








RSS 2.0