Avslut i Dar es Salaam

Vi kom till Dar med låga förväntningar men efter hårt jobb så fick vi några " high lights " ! !  Staden kokar och svetttrasan blir våt .Vi vandrar ,hettan till trots , kors och tvärs genom staden från morgon till kväll .



Traditionell dans och musik på Village museum . Bara för oss ...




Vi hittade till Nationalmuseum på vår jakt på kultur ! Mycket trevlig utställning om folkets liv och leverne .


Botaniska trädgården , strax bredvid , gav efterlängtad skugga men inte så mycket mer .Trodde kanske att vi skulle få namn på alla exotiska växter vi sett under vår tid i Tanzania men ...



Ann har stickat färdigt och men fick göra halsringningen med hjälp av korrruption




Susanne kunde bara inte låta bli då vi passerade " tyggatan " .Vem blir glad över den presenten, månne ? !


Sista kvällen blev en kanonkväll på lyxhotellet bredvid oss . Där bjöds på tanzaniansk afton med jättegod afrikansk mat , musik och afrikansk traditionell dansuppvisning och publiken dansade även "linedans ". 

Om en timme skall vi lämna rummet ....och ta oss till flygplatsen . 

Nu får det vara färdigbloggat .   HEJ DÅ ! ! !  

 

.

Undrar hur Olle G:son har det ?

Om Olle Gustafsson läser bloggen skulle jag(Ann) vilja att Olle ringer mej när han kommer hem. Skulle vilja veta hur han har haft det på resan. Det vore kul.Ann Jirving

Matema vid Lake Malawi


Snart är det dags att ge sej iväg . Susanne på biljettkontoret i Mbeya  



Bussresa i 7 timmar .



Den här bussen gick också sönder men lagades på plats .



Vår första kväll i paradiset


Lake Nyasa = Lake Malawi . 55 mil lång , 7,5 mil bred och upp till 700 meter djup .Gränsar till Tanzania , Malawi och Mocambique .Mount Livingstone sträcker sej över stora delar av östra kusten och stupar rakt ner i sjön .Längst upp i spetsen finns ett paradis , byn Matema med en härlig beach . Där var vi i några dagar .I floden några hundra meter från vår " bunta " bodde krokodiler och flodhästar .



Vi sortvättade i sjön och soltorkade utanför vår " bunta ".



Vår toa och vår dusch .



Studiebesök på byns sjukhus .
För tillfället arbetade en svensk kirurg på sjukhuset men han var vid vårt besök upptagen med en operation .


Byn vimlade av exotiska fruktträd :Mango , papaya , passionsfrukt , bananer , avocado , kakao och tom ännu fler sorter . Bybefolkningen var mycket vänliga och hjälpsamma .




Beachen är så spännande .
 Det fiskas både stort och smått . De små läggs i miljontal på pressänningar för att soltorkas .
 Man tvättar kläder och sej själva .
 Badar och leker , vandrar snorklar men ingen ligger och solar .

Denna by var i mångt och mycket världens ände .Vi hade varken tele eller internetkontakt .



Utsikt från middagsbordet vid solnedgång . Snart är det natt och himlen lyser av tusentals stjärnor och vi känner oss rätt små på jorden .




Bilder från tågresan Dar es salaam - Mbeya

 Nu har vi åter internetkontakt och bjuder på de utlovade bilderna från vår tågresa. Åter kommer senare idag med ett inlägg från Malawisjön.

Se förra inlägget ang. kommentarer till bilderna .
Bild 1



Bild 2




Bild 3




Bild 4


Tågresan across the country

Naturligtvis var vi i god tid på stationen vilket skulle visa sej inte alls var nödvändigt . Vi fick sitta i 1:a class loungen

(Här skulle bild ett komma in men en alldeles för svag internetkontakt omöjliggör detta , kanske kommer bilderna senare )

vilket inte alla fick göra ( Bild 2 )

Alla , ca 1000 , väntar tålmodigt och för de minsta finns tom spjälsängar att tillgå .Men de väntande ligger , sitter eller går omkring, massor med bagage, säckar ,kartonger . Ja allt , mellan himmel och jord, utom levande djur , det kan vi inte se några .
Klockan blir 18, 19 , 20 och kl 21 skulle alla 1000 ombord . Men det skulle dröja ytterligare 2,5 timmar innan tågvisslan signalerade avgång ! HURRA ! ! !

Natt på tåget
Jag kan inte dela upplevelserna med Susanne , den första natten på tåget , pga att Susanne somnade på en gång .
Om det var biverkningar av malariamedicinen eller allmän sömnbrist så blev jag fylld av liknelser under natten .
Tänk dej att gå i lustiga huset på gröna lund : Vagnarna guppade,dels lodrätt som moster Ingeborgs plym , dels från sida till sida som moster Ingeborgs hatt .
Vi " bodde " i 18:e vagnen av 20 och jag kände det som omvagnen dansade långdans , nämligen slängde och svängde .
Har ni suttit längst bak i en jumbojet . Där svänger flygplanet på " svansen ".
Jag trodde att vi skulle åka av rälsen många gånger .
SSen skulle jag på "toaletten ". Vagnen hoppar upp och ner och jag står i störtloppsställning och håller mej i ett handtag . Det känns som om jag rider i galopp och håller hästen i manen . Ligger och skrattar åt allt detta och ser mina bilder fara förbi, och är faktiskt lite rädd, lyssnar till Susannes lugna snarkningar och försöker luga ner mej .
På dagens ljusa timmar vi vi många underbara upplevelser . ( bild 3 ) Egen kupe  som vi mysade till lite .  Helöppet fönster , fantastiska vyer . Tåget slingrade sej fra genom ett bergslandskap ca 2500 möh . Titt  som tätt passerar vi genom tunnlar . Täta stopp vid byarna . ( bild 4 )
Anlände 03.45 till Mbeya . Månen lyste full i kolsvarta natten .

Nu måndag morgon drar vi vidare med buss till Malawisjön . Det lär bli en vådlig resa men mycket naturskön , har vi hört .

Bordell och rapport från tågstationen

Vi lyckades hämta våra tågbiljetter innan de stängde på torsdagseftermiddagen. Det var vi mycket tacksamma för . Vi har bokat en hel kupe = 4 bäddar. Kostade endast 400 SEK totalt ! För 22 timmars tågresa och äventyret visade sej bli längre än så.
Men natten hade också ett äventyr . Svårt med hotell i närheten av stationen så vi blev erbjudna guidbing till ett av en tågnisse. Vi var väldigt tacksamma för det ända tills vi upptäckte att det var en bordell ! ! Tror ni att vi flyttade ? ? !
Nu sitter vi på tågstationen. Hitills har vi väntat i 6 timmar . Tåget är tydligen trasigt .Alla , minst1000, väntar tålmodigt. De ligger överallt, sover på golvet på kangas , många barn , äter medhavd mat. Vi har ätit på restaurangen men där var nästan tomt . Man träffar många från olika länder. Korea , tyskland , norge, sverige m fl . Det har varit kokhett här inne och svetttrasan används flitigt . Nu mot kvällen har det dock blivit lite svalare .
Jaa, vi undrar hur länge väntan skall bli. Ute vid tåget är det helt dött . Vi hade ju hoppats få se en tågreparatör eller nåt . Men pole , pole

Vi reser mot nya mål

  Ann är nu helt återställd och mår bra . Skönt ! !
Vi är i Tanga idag  och imorgon åker vi åt var sitt håll ? ! d v s Björn till Boma för att resa hem till Stockholm . Vi tar bussen till Dar es Saalam för att sova där en natt . Fredag den 11 /11 stiger vi på tåget till Mbeya , 87 mil - 22 timmar med expresståget . Det ska bli jättespännande .

paradiset men sjukbesök



Vi har nu kommit till paradiset . Detta är vår utsikt från verandan på Marlin , vår bunta . Här trivs vi bland mängder av exotiska växter , apor som tjattrar , stora mulliga , grå hönsfåglar som rusar förbi , indiska oceanen som brusar  . Stranden kantas av underbara blommande kaktusar .



 
Men det finns förstås lite smolk i bägaren . Ann har fått hög feber och huvudvärk och kanske lite magknip .Efter att ha slagit våra tre kloka huvuden ihop så besöt vi oss för att en malariatest var nog nödvändig. Vi fick åka 4mil till Tanga för detta . Taxi på en jättejobbig väg , säskilt för Ann . På 4:e mottagningen var labbet öppet och då gick allt fort och lätt . Vi   väntade inne på labbet sittande på en liten pall . Ingen malaria men man såg förhöjda vita i microskopet. Antibiotika hade vi redan satt in så nu hoppas vi bara på lite effekt .
Imorgon skall vi åka till Gunillas arbetskamrat på Vistaskolan , vars fru forskar här i Tanga . Såvida Ann känner sej lite piggare .

RSS 2.0