Julkortsadress !







Ann / Susanne
Happy Family Guesthouse
P.O. Box 311  HAI
Kilimanjaro region
Tanzania

" Invandrarverket " rycker ut


  Idag , lördag har invandrarverket sökt oss dels i bostaden , dels på arbetsplatsen! Vi var inte tillgängliga på något av platserna. Mama Lema tog det kallt och på måndag morgon ska vi inställa oss i Moshi tillsammans med Mama och en massa kopior av dokument. Med lite smidighet hade vi kunnat överbrygga en del missförstånd.
Tjänstemannen trodde nog att han kunde skrämma tanterne och kanske kunna få lite tillskott på "veckopengen".
Pole , pole..

Besök på " Invandrarverket "


  Vi var en tur till Moshi idag. Fyra ärenden skulle uträttas.Viktigaste var väl att efterhöra hur vi skulle ansöka om uppehållstillstånd , nu när snart vårt visum går ut i dec. Vi blev genast hänvisade till ett rum bakom " skranket ". Väl där satt det ett 10-tal män, ja som satt.. Efter 5 sek. skulle vi ännu längre in , på ett litet kontor med endast 1 man , som hälsade artigt. Vi angav vårt ärende och mannen meddelade genast att vi skulle ha ansökt om detta i Sverige. Vi får inte arbeta som volontärer utan ett särskilt tillstånd. På Tanzanias ambassad i Stockholm sa de till oss att uppehållstillstånd för volontärer ansöker vi om i Tanzania. Vi såg säkert ut som  fågelholkar ! Sen sa han : det blir nog böter detta! Vidare att han personligen skulle uppsöka Mama Lema idag. Vi fick med oss nya blanketter och tänkte att vi får väl sitta av böterna på kvinnofängelset, för volontärer har ju inga pengar att betala med!
Fortsättning följer en annan dag. Pole pole 

Hälsoinformatörer

      Kyrkan har ett pågående projekt där " hälsoinformatorer " åker ut i byarna och ger råd och kunskaper . De är volontärer som utbildas , av bl a Syster Mariki , i hygien , vaccinationer , nutrition , vattenrening , barnbegränsning m m . Idag var nästsista dagen på kursen och vi var inbjudna .

 Vi höll till på " Lyamungo retreat center ". Där var paradisiskt vackert och fridfullt . Kursdeltagarna var 10 och alla var män ? !! Riktiga sångfåglar var de !! Spännande var dagen med föreläsningar på swahili , god fisklunch , besök hos bybefolkningen och avslutning i kyrksalen - vi , wazungo , på 1:a bänk sjungande psalmer på swahili, direkt ur psalmboken. Med en kraftfull " manskör i ryggen " . Det ni , vilken känsla ! !

Wazungo = vitingar









Ny bil , ny chafför

      Full fart med fortsatta besök på boardingsschools . Eftersom Mama Lemas bil fotfarande inte är körbar har vi nu en ny chafför och ny bil (sonen Ali på Happy Family) . se bilder. Som synes ingen landrover med fyrhjulsdrift , tyvärr . Men dessbättre lyckades vi ändå ta oss fram på sliriga , leriga , steniga och slingriga byvägar på Kilimanjaros sluttning ( mera regn där ).







Snart 2 månader i Tanzania

Nu har det snart gått 2 mån sedan vi lämnade Sverige . Tiden här går lika fort som hemma trots att tempot är mycket långsamt . Det gäller att ha tålamod i massor , stress existerar inte och klockan kan man ha i väskan .

      Idag har det regnat igen  ett par tiimmar ,men på eftermiddagen ser det lika dammigt ut igen . Det var tredje gången som det regnade i Boma . Vi försöker förstå hur livet är för människor i Boma , inte lätt , och ofta fattar vi ingenting .

      Den gångna veckan har vi varit till ett par boardingsschools med lånad bil , lånad chafför  och Mama Lema . Ca 50 av Mama Lemas barn går i sådana skolor , även så små som 5-åringar . Det är mycket vanligt här med privata boardingschools . Det anses att statliga skolor har mycket dålig kvalitet. Men för att betala skolavgifter behövs sponsorer .  ( jmf  Vilka barn går på internatskolor i Svrige ? ) .

      Nu har vi pratat så många gånger om Mama Lema  så här kommer hon nu på bild !!!

Fortsättning Bilen

       Jaa, här måste man verkligen ha tålamod . Bilen var ju naturligtvis inte klar , som vi skrev igår. Nu krävde Mama att få den tillbaka !!! Man puttade bilen hem till barnhemmet , ca 2 km. Bilmecken skulle sedan komma dit och avsluta arbetet i morse . Han uteblev. Vi följde återigen med Mama Lema till bilverkstaden ikväll . Denna gång lovade han att killarna skulle komma hem till Mama och slutföra arbetet imorgon ! ! ?  Eftersom vi behövde bilen imorgon så blev det bestämt att en " driver " från Morshi skulle komma och köra oss i bilverkstadens bil till de två "boardingschools " som planerats . Detta är crazy !!! Men pole , pole ,

Björns telenummer

Numret till Björn efterlystes !! 070 5713250

bilen

 undrar Ni hur det gick ?? Jaa, vi började dagen med att vänta tre timmar på Mama Lema. När vi sedan kom til  bilverkstade så var inte bilmecken på plats !! Bilen var naturligtvis inte mera färdig än igår . Mama Lema åkte då in till Moshi för att konsultera sin bilmekaniker bdär och även sin advokat  !!!  POLE , POLE ! ! !

Avsked och omstart

   Efter en fantastisk vecka tillsammans med Björn och Olle är det nu dags för arbete igen.

Näst på tur är alla barn, ca 50, som går och bor på " boarding-schools ". Vår plan är nu att besöka alla barn och att utföra hälsokontroller ute på skolorna . Vi behöver ta med våg , syntavla och audiometer . Mama Lema har en bil, typ pick-up , som i tre mån. varit för reparation hos bilverkstaden i Boma . Tillsammans med Mama åker vi nu dit för att se om den är klar. Joo, vi blir ombedda att vänta lite så är den strax färdig . Vi väntar , väntar och väntar .Det blir mörkt men tyvärr , den är inte riktigt färdig. Vi skulle nu återkomma imorgon bitti och då skulle....Spännande ! ! Kommer vi få bilen då eller ska vi göra en ny plan....

Tre prioriterade behov, just nu !!

Silkespapper i olika färger , lim och bokmärken för att barnen skall få tillverka smällkarameller till julgranen.

Virk och stickgarn. Tex bomullsgarn till grytlappar. Enkelt stickgarn för att prova på att sticka.

Skor , skor och fler skor. i alla storlekar


   Ev. kommer det någon eller några nerfarande  i mitten av november och det vore fantastiskt om något av detta kunde komma ner då.  Så snälla vänner, arbetskamrate , släktingar hem och titta i gömmorna. Ring till Björn om Ni hittar något. Tack  !

smakprov från vår safari


vildmarksliv

Just hemkommen från safari i två dagar och en natt i tält. Oförglömliga dagar ! !Elefanter, vackra fåglar , giraffer , zebror och hur många andra sorter som helst. Hela tiden dök det upp djur i detta fantastiska landskap- savann med Acasiaträd bl.a. Kort avbrott för kockfixat lunchpaket  ! som dock behövde vaktas för aporna- Björn blev av med en macka .  Jag höll på att glömma - tusentals flamingo . Ja, vi är överväldigade. Definift -minne för livet - vi är lyriska- allihop

RSS 2.0