Ann åter i Boma.Begravning






Vilken fest när Ann hade krabba och champagne med sig.





Mamma Lemas älsta bror i grannbyn har hastigt dött, 74 år.Idag är det begravning.Ca 15 vuxna och äldre barn från barnhemmet deltar.




Ceremonien äger rum i broderns trädgård, där han också jordfästes. Fler o fler strömmar till under förmiddagen , då själva graven förbereds. 


 


Tal av pastorn i flera timmar på swahili åtföljdes av defilering förbi öppen kista av alla minst 500 gäster. Ytterligare tal o sång. Sänkning av kistan.Ytterligare avsked i gropen av gästerna.Igengjutning av graven.När det hela är över vet vi inte utan vi promenerade hemåt.

På begäran kommer här glimtaar från paradisön Zanzibar.
















sjukhusbesök igen

En 17-årig pojke hade rejält ont i magen , var trött och ville inte gå till skolan . Mama Lema ville gärna att en läkare skulle undersöka honom . Jag ombads att följa med och det passade utmärkt eftersom denna pojke , några dagar tidigare , bett mej om hjälp att ordna en HIV-test.
Tidsbeställning existerar inte här utan man köar sej in till läkaren .
Vi anmälde oss i en reception och påbörjade sedan köandet . Först till doktorn som ordinerade diverse provtagning . Nu till laboratoriet och sedan till kön på HIV.mottagningen . Åter efter det till doktor nr 1 för resultatsammanställning : Malaria pos , HIV neg . Fick nu recept på mediciner som vi direkt hämtade ut på apoteket lite längre ner i korridoren . Det iordningställdes 4 olika påsar medicin , en sort i varje och nu var vi klara .
Denna procedur hade tagit sina timmar men allt var ju fixat på en och samma gång. Personalen var mycket vänliga och medköarna både hjälpsamma och pratsamma .
Pojken och jag var trötta men nöjda . Tuctuc hem till barnhemmet för verkställning av ordinationen .

Åter hemma

Ursäkta dröjsmålet men vi har varit kontaktlösa på Zanzibar . Och nu har min laptop pajat och jag klarar inte att överföra mina foton till Björns . Så , sorry, inga paradisbilder idag .
Nu är vi som sagt tillbaka på " vårt " barnhem efter en fantastisk semester på paradisön . Det var underbart att träffa alla barn igen . Vi gav oss genast ut på " health walk " med bollar och hopprep till allas stora förtjusning. Ann är hemma i kalla , snöiga Sverige. Hon kommer tillbaks om en vecka men längtar redan .Aktivitetsgruppen är just nu förstärkt av Björn och Anna med pojkvän Michal . Michal bjöd alla barnen på läsk , under hälsoprommisen, då vi passerade den lilla byaffären. Gissa om det uppskattades ! ! Barnen satt helt andaktsfullt med var sin flaska och suckade och stönade av lycka .
Idag har Björn och jag varit på Boma hospital och skaffat maskmedel till de sex yngsta barnen. (Erbjuds kostnadsfritt var 3:e månad till alla barn under fem )Vi åkte Tuc tuc med dem och fick recept av doktorn och kunde sedan hämta medicinen direkt på sjukhusets apotek . Det blev en trevlig utflykt.
Kossa nummer 2 har nedkommit med sin kalv nu och båda mår finfint . Två kullar hundvalpar finns också på " farmen " .
ANN: Det är tur att du kommer tillbaks snart . Många frågar efter dej- både barn och vuxna-. Och jag längtar också efter dej . Kram

RSS 2.0