Sjukhus - och skolbesök

 Dada Dee är mammas "egna" dotter. Hon studerar samhällsutveckling, 6 år, vid ett universitet i södra Tanzania. Nästa studieperiod börjar i november. Fram tills dess bor hon tillsammans med sin "storfamilj" och bidrar med sin arbetskraft sju dagar i veckan, dygnet runt nästan. Ingen semester där inte . 

    En dag fick vi möjlighet att följa med Dada Dee till sjukhuset i Morshi, Mawenzi regional hospital. En pojke skulle till tandläkaren på återbesök efter att ha dragit ut en tand pga infektion. 6-årig flicka skulle HIV-testas . Hennes mamma dog i HIV. Flickan har varit ofta sjuk och är tunn och glåmig. Trevlig doktor utförde snabbtest . En droppe blod på en testremsa, som jag fick läsa av efter några minuter. Testet var dessbättre negativt. Doktorn skrev även in resultatet i våra medhavda journaler . Allt för att hjälpa Mama Lema att samla främst hälso-och sjukvårdsinfo runt barnet på ett ställe. Bild nr 1 visar sjuksköterskeexp. På skylten står  Office da mwuguzi.

    Vi har träffat syster Mariki på Machame hospital (ligger inbäddat i bananodlingar på Kilimanjaros sluttning). Mariki är distriktsköterska och utför bl a hälsoundersökningar ute på skolor. I hälsokontr. ingår längd, vikt, syn, hörsel, Hb och förekomst av maskar/parasiter. Sjuksköterska och doktor åker ut till skolor och genomför detta. Idag skulle Mariki åka till en skola för att lämna tillbaka resultaten där. 1 g/v har hon tillgång till bil med chafför. Vi följde med. Åkte ca 30 min rakt ut på stäppen. Vägen var näst intill oframkomlig och bara åkturen var en upplevelse ! Varmt mottagande på skolan av barn och vuxna . Närmare 6oo hälsokort överlämnades till vice rektor. Bild nr 2. 

  Ann passar på att peka ut vårt land för nyfikna , glada barn. Det fanns nämligen en jättekarta på väggen utanför skolan  bild nr 3.  Samma åktur tillbaka och trevlig lunch som avslutning: Kuku chips på Mango inn.


    Gör försök att definiera träd, med hjälp av min fina bok. Kan detta vara (bild nr 4) en Date palm (phoenix redinata)?? Vad tror Ni?    

      

Kommentarer
Postat av: Björn

Härligt att Ni kommer runt och får ta del av det lokala livet. Hur går det med kartläggningen av barnen i "storfamiljen"?. Igår var jag och pratade med svenske chefen för ethiopien airlines. Han skulle undersöka om jag kunde tå ta med mig en extra väska. Då kommer mer matrial ex audiometern. Vi ses snart

Kram Björn

2010-10-26 @ 14:48:26
Postat av: Björn

Tråkigt nog har jag inte hört något från Etiopien Airlines ännu. Men än finns det hopp att audiometern som står i tur att packas kommer med. Vi får se.

2010-10-27 @ 10:15:00
Postat av: Joanna

När man läser era inlägg får begreppet "I-landsproblem" en helt ny innebörd.



Angående din bedömning av trädet kan jag bara säga att jag fick lov att googla, dessvärre ser man ju inte stammen men det ser ju onekligen ut som att du gissat rätt:

http://www.mccullagh.org/db9/1ds-4/date-palm.jpg



Snart kommer Björn och Olle, hoppas ni får fantastiska dagar tillsammans.

Kram från Joanna!

2010-10-28 @ 14:20:40
URL: http://[email protected]
Postat av: Björn

Great news Ethiopian Airlines allows Olle and me to take an extra piece of baggage (23 kg). Nice of them. Fly with them.

2010-10-29 @ 11:19:58
Postat av: berit

Hej



Underbart att få läsa och lära. Ni skriver så bra

och innehållsrikt- spännande men säkert också

arbetssamt. Längtar till er Kram

2010-10-30 @ 15:25:34
URL: http://habarigani.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0